vrijdag 26 juni 2015

Ons Gästhus

We hebben nu zowaar een echt gasthuis, een verblijf waar gasten die ons komen bezoeken kunnen verblijven. Het is hier in Zweden nl niet zo, zoals in Nederland, dat je altijd in een dag kunt komen en weer terug naar huis kunt reizen.
 De afstanden zijn hier soms groot. Nu verwachten we niet direct een grote toestroom van Zweedse gasten, maar we zouden het wel heel erg leuk vinden wanneer mensen die ons lief zijn vanuit Nederland ons eens komen bezoeken in Zweden. Dat kan nu met ons gästhus. Ons gästhus heeft vorm gekregen vanuit de voormalige dokterspraktijk. Dit was tot voor kort een verzameling kamertjes waar we eigenlijk niets mee deden en niets mee konden. We hadden besloten er een aantal wanden uit te verwijderen zodat er een grote ruimte zou ontstaan waar een woonkamer met keuken gerealiseerd zouden kunnen worden. Gerrit is hiermee de afgelopen tijd druk bezig geweest, af en toe heb ik hierover bericht op deze blog. Gisteren zijn er de hele dag twee loodgieters aan het werk geweest om verwarmingen te verplaatsen en-of opnieuw aan te leggen en waterleidingen naar het keuken deel toe te trekken en een afvoer te maken voor de nieuw te plaatsen keuken. Dat deel is nu helemaal klaar. Gerrit had zelf al elektriciteit aangelegd en verplaatst en volgende week komt de elektricien nog een speciaal 4 polig stopcontact voor de oven aanleggen.
Vandaag is onze nieuwe keuken bezorgd. Wel een keuken kun je het op dit moment nog niet noemen,  het is een verzameling dozen met inhoud en naar we hopen de goede inhoud. Ik ben erg benieuwd hoe de keuken zal staan en het het plaatsen zal gaan. Gerrit is zich er al op aan het voorbereiden met een internetcursus IKEA keukens in elkaar zetten dus het zal wel goed komen.

Stotend plakken en goed op het patroontje
Eergisteren hebben we nieuw behang geplakt. Aanvankelijk zouden we glasvezel gaan plakken maar bij de verfspeciaalzaak vonden we erg leuke Zweedse behangetjes die we niet konden laten liggen. Een van de behangetjes is net een veldboeket met allemaal Zweedse bloemetjes. Bovendien vond ik op Blocket een kökssoffa (keukenbank waarvan je ook een bed kunt maken) die precies goed staat en past in ons nieuwe keukendeel en het behang dat we hiervoor hadden gekozen. We hebben hem uit Mariestad opgehaald bij heel aardige mensen die, je houdt het niet voor mogelijk, vlak bij ons net een zomerhuis hebben gekocht. Wellicht komen we ze nog wel tegen bijvoorbeeld bij het boodschappen halen bij Monica's ICA, kunnen ze dan wel eens eventjes kijken hoe leuk hun bankje staat in onze keuken in het gasthuis. Elders vond ik op Blocket een bed aangeboden met twee nachtkastjes. Ook dat hebben we gekocht en gisteravond hebben we een ritje van 4 uur gemaakt om de gekochte zaken op te halen. Voor het legitimeren van de 4 uur noemen Gerrit en ik het maar een uitstapje. We hebben tenslotte vakantie toch....

Het laatste stukje
Vandaag hebben we samen de vloer gelegd. Die hadden we eerder al gekocht in Örebro. Het eerste deel van het leggen ging erg vlot, nadat we heel secuur de eerste rij planken hadden neergelegd. We hebben zelfs gebruik gemaakt van een loodlijntje maar han horizontaal; dit wegens overweldigend succes van het loodlijntje bij het behangnplakken. Na het vlotte deel kwamen de hoekjes. Dat betekent veel aftekenen en uitzagen en dat neemt veel tijd.
... zit erin


Dat is ook Gerrit zijn talent en grote deskundigheid. Dus op dat moment ben ik wat afgehaakt en heb ik me ontfermd over de Retrokast.
Nog even over het prutsen in de hoekjes. Hoe leg je klik laminaat onder een architraaf. Vraag het Gerrit die krijgt het voor elkaar. Voor alle duidelijkheid kliklaminaat moet je eerst even schuin tegen de voorgaande leggen en vervolgens naar beneden drukken, waarna je 'klilk' hoort en dan moet het laminaatdeel even een tikje hebben en dan zit het. En dat alles onder een architraaf.....


De kast die had ik gisteren al helemaal afgeschuurd, wat overigens heel voorzichtig moet omdat het een kast is in fineer, waar je als je niet oplet zomaar doorheen schuurt. Vandaag heb ik het in de hardwax olie gezet nadat ik eerst een laagje 'Weisgrund' had aangebracht. De weisgrund is onzichtbaar en zou beschermen tegen verdere verkleuring. Vandaar...  De hardwaxolie droogt snel zodat ik de kast ook weer in elkaar kon zetten. Het is een soort bouwpakketje, waarover is nagedacht. Het lijkt wel een heel vroeg IKEA systeem maar ik kon daarover niets vinden op internet. Het in elkaar zetten ging reuze handig. Alle onderdelen waren aanwezig en nog allemaal origineel.
Hierin zijn wel wat leuke dingetjes te zetten.
Om 23.00 uur waren we klaar en hadden we ins ons nieuwe deel op de nieuwe vloer een kast een bank en een kökssoffa staan. Voldaan hebben we er even gezeten om alles wat op ons in te laten werken. Arvid en Finn kwamen zowaar ook even een kijkje nemen.
Onze kökssoffa


Onze honden vinden het wat vreemd dat we even zitten....


8 opmerkingen:

 1. Der wurd mar hurd wurke ien Undenas, maar it begint al heel mooi te wurden sees. Vermeitsje Arvid en Finn sich wol ot jim sa hele dagen oan it wurk binne?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja seker die meie sa no en dan los yn de tun weze en de drave se om de grutte struk hinne en buortsje se 'verstoppertje'.
  Wat leuk dast efkes reageerst op de blog.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo. Wy leze it blog ek nog hjer. It lyket soms krekt een utsending fan 'Eigen huis en tuin'. (Maar dan leuker.) Wy binne ek tyge neiskjirrig hoe de neie keuken der straks ut te sjen komt. Groetnis ut Shanghai.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja it wie eefkes wat stil mei de reeksjes mar ik begryp dat eltsenien ek syn eigen dingen hat. De foto's fan de nije keuken folgje yn it folgende blog.

   Verwijderen
 4. Dizze feste bloglezer is ik under de indruk fan alle forderingen. Wat stjit de flier moai en de koksofa stjit prachtig. Ik wur al hierl neiskjirrig nei it eindresultaat. Folle sukses mei it pleatsen fan de keuken. Groetsjes oan T&L!
  Greetje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sit ek al steeds te snen ot ik een glimp fan de neie keuken tsjen krij. Bin hiel beneid hoet it wurd. It behang is yn ieder gefal goedkeurd!! Stiet heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er wordt tijdens deze vakantie toch weer hard gewerkt hoor.
  Het wordt een mooi gastenverblijf hoor, jullie doen goed je best.
  Een mooi vrolijk behangetje, ben nu al benieuwd naar de keuken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor al mijn vaste bloglezers geldt dat de foto's van de keuken, waarnaar iedereen zo nieuwsgierig is in een van mijn volgende blog berichten komen staan. Zelf zijn wij net zo nieuwsgierig als jullie.
  Leuk om reacties van jullie te ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen