zaterdag 6 juni 2015

It moat earst op it slimst eart it bettert

Vandaag was het wederom een donkere dag zodat we legitiem verder konden werken in huis. Net zoals gisteren toen het een prachtige dag was. Bovendien was het Nationaal dag, een dag dat de vlag uitgaat al weten veel Zweden niet zo heel goed wat er gevierd wordt op Nationaal dag. Normaal gesproken is het een vrije dag, die dit jaar op zaterdag viel.....
Op de foto die je hier ziet krijg je een beetje een indruk van onze kelder. Wat je niet zo goed ziet is het plafond van de kelder. Dat is wat jammer want hierin zat nu net de uitdaging. Aan het plafond hangen   verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen die helemaal zijn ingepakt met isolatiemateriaal dat nog eens omwonden is met witte tape. Van die tape die Suzanne nu gebruikt omdat ze haar enkel heeft verstuikt met de voleybaltraining. De vorige bewoner, Gunter (de stipjes kan ik niet vinden), stookte de kachel in de kelder op hout en bovenop die leidingen lag dan ook veel as. Daarnaast liepen er langs het plafond dikke elektriciteitskabels die aan het begin nergens aan gekoppeld waren en aan het einde ook niet. Gerrit heeft die loze leidingen weggehaald, waarbij delen van het plafond naar beneden kwamen die ik vervolgens weer moest herstellen met 'grote gaten vuller'. Als je goed kijkt op deze foto zie je nog net een uiteinde van zo'n elektriciteitskabel. Kilo's koperdraad hingen er aan het plafond. 
Ik kon daarna het plafond witten (tussen al die leidingen door), de wanden ook en daarvoor moest de rode ' sidetable' die je op de foto ziet, gedemonteerd worden. Toen we dit deden begon de waterleiding te lekken die eronder loopt. Net op het stukje achter de hoofdkraan. Gerrit heeft toen met zijn enorm grote bacosleutel de moer losgedraaid en wat bleek de helft van de moer was er niet meer. Het koppelstuk zag er bedenkelijk uit. Hier moest toch echt een specialist voor komen vonden wij, dus onze man in HOVA gebeld, die ook de service voor de verwarming voor ons doet,
Je ziet hier wel waarom ik de wanden moet witten
die kon op vrijdagmiddag gelukkig snel komen. Na een half uurtje hadden we de monteur in de kelder.
Dit is het koppelstuk waar ons drinkwater doorheen moest stromen.

Die heeft er een nieuw koppelstuk aan gezet waarna wij weer water hadden. Gelukkig dat het zo snel kon met het weekend voor de deur.
Intussen is de betonverf aan het drogen en kan ik bijna mijn washok afschilderen. Ik wil nog opstaande randjes maken met de betonverf en ik moet nog het stukje onder de wasmachine en de droogtrommel. 
Ondertussen was Gerrit in het gastenverblijf aan het werk. Hij sloopt de binnenwanden eruit. Vandaag heeft hij de buitendeur, die hij gisteren had uitgegraven, functioneel gemaakt. Dat was even prutsen en goed kijken hoe het slot werkt.

 Ik moest daarvoor eventjes assistentie verlenen. Dit bestond eruit dat ik aan de buitenkant van de deur naar het slot moest kijken om te zien of het manipuleren van Gerrit aan de binnenkant ertoe leidde dat de deur uit het slot ging. Dat was inderdaad het geval, daarna was het een kwestie van hard duwen tegen de deur en zo was de ontsluiting van de aanbouw een feit. Na heel veel jaren gaat dan hier de buitendeur voor de allereerste keer open.


Daarna kon ik weer verder werken in de kelder. Ik heb alle groene kozijnen Falunrood geschilderd. Daarna de rest van de vloer in de betonverf gezet en daarna me gestort op de keldertrap.

 Deze ziet er zo uit. Na de oplevering van dit huis is daar geen kwast lak meer overheen gegaan. De treden zijn beschadigd en uitgesleten. Dat was dus een flink klusje trapschuren. Uiteindelijk is het dan nu zo....
Zo was het, zo is het nu.
Toen ik uiteindelijk opsteeg uit de kelder en weer in de keuken kwam, de deur naar de kelder komt nl uit in de keuken, was het daar een dikke stofbende. Dit terwijl ik had geschuurd met de stofzuiger erbij.
Dit betekende dat de keuken eerst helemaal schoongemaakt moest worden. Dat was nog even een lekker toetje na een dag hard werken in de kelder.  
Toen de keuken uiteindelijk weer schoon was, en ik ook, had Gerrit lekker gekookt, pasta met zalm en spinazie, heerlijk.

1 opmerking:

  1. Lange verhalen weer dit weekend: leuk hoor. Wij zijn trouwens benieuwd wanneer er begin gemaakt wordt met de aanbouw van het torentje op de hoek.

    BeantwoordenVerwijderen