dinsdag 9 juni 2015

De kelder, het gästhus en onverwacht bezoek


Vandaag heb ik veel te vertellen. Laat ik proberen bij het begin te beginnen. Gerrit is bezig met het uitbreken van de aanbouw. Dat had ik al eerder verteld. Natuurlijk kun je in een huis niet zomaar alle muren uitbreken, sommige muren geven ondersteuning aan de dakconstructie. Om er achter te komen  welke muren zgn dragende muren zijn moest Gerrit op inspectie naar de zolder. Deze inspectie gaf de gewenste duidelijkheid over de dragende muren en duidelijkheid dat er al gasten waren geweest in ons gastenverblijf. Gerrit trof op zolder wel 12 wespennesten aan, die tegenwoordig niet meer bewoond zijn. Het zijn prachtige nesten en we zijn nog in overweging of ze kunnen blijven zitten of dat ze weggehaald moeten worden. Als iemand, bijvoorbeeld een bouwkundige, hierover een advies heeft dat horen we dat graag.
tijdens de theepauze genieten we van alle activiteit in Vångdalen, waarover we uitzicht hebben als we in de keuken zitten. gisteren liepen er twee reeën.  Waarvan ik er eentje op de foto kon zetten. Een prachtig gezicht vooral wanneer ze plotseling wegspurten omdat ze onraad ruiken.
Toen we gistermiddag net even een glaasje wijn zaten te drinken ging de keukendeur open en komt Nel binnenstappen. Of het gelegen komt...

Ja natuurlijk. Nel had mij al een bericht gestuurd echter vanwege onze activiteiten had ik dat nog nietgelezen en er ook nog niet op gereageerd. We hebben lekker zitten kletsen en nog een mooie avondwandeling naar Näs gemaakt in de avondschemering.
Vanmorgen na het ontbijt zijn ze weer naar huis vertrokken. Het was een erg gezellige avond zo met z'n vieren.

Vanmorgen zijn we eer naar Karlsborg gereden naar de Byggvaror (bouwmaterialen handel) om spullen te halen voor het verstevigen van de dakconstructie. thuisgekomen zijn we weer verder gaan werken aan onze activiteiten. Ik met het schilderwerk in de kelder en Gerrit in de aanbouw.
Het schilderwerk in de kelder heb ik nu klaar evenals de trap. Zie foto's.


Het verstevigen van de dakconstructie ziet er nu solide uit. Gerrit heeft balken aan elkaar verbonden en ondersteuning gemaakt in de dakspanten. Alles zit nu stevig aan elkaar en dat betekent dat de laatste muur nu weggehaald kan worden. Nu kunnen we zien hoe de ruimte gaat worden.
Aan het einde van de dag hebben we het bijgebouw helemaal leeggehaald en opgeruimd en schoongemaakt. Het is nu zover dat we weer kunnen opbouwen.


Dit wordt het zitgedeelte
Dit wordt de keukenhoek
Dit is het gangetje naar de slaapkamer en de badkamer.

Vanmiddag tijdens de thee zagen we al langere tijd een rover in de lucht. Tevens is er in het graanveld achter ons huis een hazenleger. We zien de rover (buizerd?) het hele veld afstruinen en plotseling naar beneden duiken. De haas probeert nog een schijnbeweging te maken maar de rover trapt er niet in. Na de duik naar beneden vliegt hij direct weer weg.
De haas heeft het nakijken. We begrijpen nu een aantal gezegden in het Nederlands wel veel beter na dit tafereeltje. Een angsthaas (het gevaar komt voor de haas van alle kanten), een hazenslaapje (de haas heeft geen tijd om even lekker tot rust te komen, hij moet waakzaam blijven, het haasje zijn, weten hoe de hazen lopen etc. we zien het allemaal in onze achtertuin voor onze ogen gebeuren.
Hier duikt hij naar beneden

Direct ook weer omhoog.

De haas heeft het nakijken.


Dit is em.......8 opmerkingen:

 1. Wat is de kelder mooi wurden! No kist er vast maai plesier de was dwan. Jimme hawwe ek al grutte plannen foar de oanbouw sa te sjen. Wurd dat ik het volgende project? Ek leuk dat jim sa volle verskillend bezoek krije.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Suzz, hwat leuk dast efkes een reaksje skrean hast. It is no idd moai kreas yn de kelder. Moarn komt Greetje en der nawee we ek folle sin yn. Dan gaan we net mear sa hurd wurkjen. Heit sil dan en nije line foar my meisje.

   Verwijderen
 2. Wat een ruime kelder zeg.
  Het huis wordt voor mijn beeldvorming steeds groter en groter.
  Jullie zijn maar druk aan de klus weer hoor.
  Je mag van geluk spreken dat de wespennesten allemaal leeg zijn.
  Nog veel klusplezier en geniet ondertussen wel van de omgeving :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja we hebben hier veel ruimte. Als het gastenverblijf klaar is kun je er wel eens in dan kun je met eigen ogen kijken hoe alles is geworden. Dat zou leuk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat zou geweldig zijn.
  Gezien het aantrekkelijke aanbod zou ik zeggen, klus rustig verder

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HAAStige spoed is zelden goeddinsdag, juni 16, 2015

  Hiele leuke foto's dit kear. De BBC su der jaloers fan wurre. Ik bin wat let mei de reaksje, dus jim sille dit wol net mear leze bin ik bang.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nei een skofke Googlen, is myn conclusie dat jim fugel een 'Bruine Kiekendief' is.

  Sjoch mar: http://www.roofvogels-hw.nl/soorten.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik tocht steeds al it is gjin Sperwer; idd de Bruine Kiekendief. Dat is hem. De hazze is der no net mear.

   Verwijderen