maandag 22 juni 2015

De Trollen en een Retro Kast.

De Göta älv is een rivier in Zweden. Vroeger geloofden de mensen dat er in de rivier grote trollen leefden. In de rivier zijn een aantal eilandjes en dat zouden dan de hoeden (hättor) van de trollen zijn. In de rivier zit een waterval met 44 meter verval. Om voor de scheepvaart dit verval overbrugbaar te maken is het Trollhättan kanaal aangelegd. In dit kanaal zijn 6 sluizen waarvan er 4 in Trollhättan zijn. Hier wordt 32 meter van het verval overbrugd.
Het grote verval wordt gebruikt voor energie opwekking. In de 19e eeuw is hier de eerste waterkrachtcentrale ontwikkeld. De naam Vattenfall, bij ons in Nederland overbekend, komt hier vandaan.
Vandaag zijn wij naar Trollhättan geweest. We wilden nl heel graag het openen van de sluizen om 15.00 uur meemaken. Elke dag, in de zomer, worden om 15.00 uur de sluizen een paar minuten open gezet. Er gaat dan 300.000 liter water per seconde doorheen. Trollhättan is een mooie stad, zeker een bezoek waard.

 We gaan nog een keer. Want in juni gaan de sluizen alleen op Zaterdag open en vandaag is het geloof ik maandag, pas in juli elke dag. Dat weten we dan maar weer nu. Toch was het bezoekje zeker de moeite waard. Zie bovenstaande foto's.
Na bovenstaand bezoek zijn we verder gereisd naar Lidköping. Althans dat dachten we. In Lidköping had ik op Blocket, een retro wandmeubeltje gevonden. Dat gingen we vandaag ook ophalen. Bleek het niet in Lidköping te zijn maar moesten we nog 18 km verder rijden het schiereiland boven Lidköping op. Een prachtige omgeving met een eiland sfeer.
De kast gevonden, na lang zoeken in een dorpje waar 10 huizen staan, hoe is het mogelijk..... en na wikken en wegen ook gekocht voor 500 kr. Dat wordt nog even schuren en opknappen. Foto's volgen. Daarna zijn we nog even doorgereden het schiereiland op en kwamen we uit bij een prachtig middeleeuws slot. Läckö slot, gelegen aan het Vänern. Oorspronkelijk behoorde dit slot  in de Middeleeuwen toe aan een bisschop, later in 1681 kwam het in het bezit van de toenmalige koning. Het slot is gekozen tot het mooiste van Zweden. Je hebt er een schitterend uitzicht over het imposante Vänern, het grootste meer in Zweden. Bij het slot is een Vikingboot afgemeerd, in de zomer kun je hierin met een groep een zeiltocht op het Vänern maken.
We hebben er rondgewandeld en omdat het etenstijd was hebben we in het restaurant 'Victoriahuset' een heerlijk hapje gegeten.

We hadden een prachtige dag die overigens al vroeg begon op de vuilstort, gevolgd door het doen van inkopen in Skövde en zich vervolgde met wat ik hierboven beschrijf.

3 opmerkingen:

 1. Dat is een skitterend foarbeeld fan een hus mei tuorkes. At dit no wat een modern blog wie, dan hie ik yn disse reaksie nog een moaie foto mei foarbeeld sjen litte kinnen. Maar helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej hej,
  Al foto's van de retrokast?
  tot gauw tot ziens!
  we tellen de dagen/uren.

  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag meer info over de metrokast. Ik kan me heel goed voorstellen dat jullie aan het aftellen zijn. Vakantie vieren is heerlijk! We kijken ernaar uit even bij elkaar te zijn en een glas wijn te drinken op het goede leven hier.

   Verwijderen