woensdag 27 mei 2015

Woonkamer of Vardagsrummmet


's Ochtens beginnen we de dag meestal met een lange wandeling met onze beide viervoeters Arvid en Fynn. Vandaag namen we de horizontale route, omdat we beiden lichtelijk spierpijn hadden, waarschijnlijk veroorzaakt door 100 keer het huishoudtrapje op en af. Maar goed, tijdens de wandeling zag ik mijn eerst bloeiende Lupine van dit jaar.Na de wandeling en een bezoekje aan Monica's ICA was het verder werken aan de woonkamer. Gisteren zijn we naar Törreboda gereden om daar bij de Bygg Max gipsplaten en pannenlatten te halen. Deze hebben we nodig voor het plafond.
Gerrit was gisteren al begonnen met het aanbrengen van de regels. Dat is een precies werkje aangezien ons 100 jaar oude huis niet altijd is voorzien van rechte hoeken en strakke zolderingen. Wil je het nieuwe plafond enigszins recht hebben hangen dan moet er opgevuld worden met kleine stukjes board, of karton en een stukje van de kast van Gunter, door Gerrit Gunterblokjes genoemd. De kast moest eraan geloven omdat het board op was. Ondertussen was ik aan het verven. In de woonkamer hebben we altandeuren en een raamkozijn. Je zou dus denken dat het een putje verven van niks is. Echter ...alle ramen zijn dubbel en ook de deuren bestaan elk uit twee delen. Dat betekent dus eigenlijk 4 deuren en 6 raamkozijnen schilderen + de kozijnen waar ze in vallen. Al met al ben ik met schuren en grondverven meer dan twee dagen zoet geweest. Mijn vingertoppen voelen nu doof aan van het schuurpapier, ik heb bijna geen patronen meer op mijn vingertoppen. Nu zit alles dus in de grondverf en een dezer dagen, wanneer het niet meer zo stuift door het timmeren, zet ik het in de glansverf.
Vandaag hebben we ook een start kunnen maken met het aanbrengen van de gipsplaten. Dat gaat gelukkig eigenlijk zonder problemen. Het is namelijk zo dat we hier gipsplaten hebben met schuine randjes. Die schuine randjes moeten doorlopen en de hoeken moeten ook goed uitkomen anders is het geen gezicht. Voor het goed uitkomen bij de hoeken is het van een groot belang dat we een juiste start maken. Dus 10 keer meten en berekenen en dan pas timmeren of schroeven. Het komt dus allemaal heel precies. Op dit moment hebben we 4 gipsplaten hangen en een randstukje. Morgen de rest.Henk blogde mij dat hij en Chang voor hun trouwen een skillet (mocht er per ongeluk ergens skelet staan, weet dan dat dit de correctie is van mijn spellingscorrectie, en dat ik daar dan skillet bedoel) hadden gekregen van een collega van Henk met Zweedse Roots. Zo'n skelet zou heel mooi staan in mijn nieuwe oven, zo suggereerde Henk. Ik had geen idee waar hij het over had en vroeg om nadere uitleg. Na de berisping :) van Nel (lees mijn blog van gisteren) heb ik vandaag ook even actief op Google gekeken om te zoeken naar een ''skillet''.  Voor mij persoonlijk was dit een onbekend begrip, echter uit de reacties op mijn blog bemerk ik dat het een voor vele personen een dagelijkse term is. Ik zou zeggen een koekenpan of in het Zweeds een stekpanna, maar nee hoor. Skillet. Ik heb begrepen dat je hem overal kunt gebruiken zoals in de oven, op de BBQ, bij een kampvuur of in de open haard, voor het opwarmen van smakelijke gerechten. De eerstvolgende Loppis die we gaan bezoeken ga ik op zoek naar een Skillet.6 opmerkingen:

 1. Goed bezig. Ik begreep krekt fan Heit dat jim sels midden yn de nacht nog ut bed komme om it plafond nog is te bestuderen. Oan ynset gjin gebrek dus.

  Een skillet is inderdaad een gietijzeren panne. It is een Amerikaans begrip. Ik hew de sels een dik boek by krygen oer hoe en werfoar een skillet brukt wurre moat. Wy sille foto's meitsje fan us eerste baksel mei us skillet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk cadeau foar jimme trouwen. Dat is nog wer wat oars as een reade enveloppe. Ik bin tige nijskjirrich naai jimme earste baksel. Dus foto's binnen wolkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tip: Hou er rekening mee dat je met het pannetje op de foto je handen verbrand als je die op een kampvuur gebruikt. Wij hebben allemaal pannetjes met "gekoelde" handvaten. Klik: http://www.skeppshult.com/en/sortiment/professional/deep-pans/frying-pan-24-cm-with-spout/ Werkt perfect op een open vuur. We laten ze zondag wel zien. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb al even gekeken, wat een leuke site!. Ik begrijp nu dat je pannetjes hebt en pannetjes en dat het ene pannetje het andere niet is. We bekijken ze zondag graag even. Voordat we een miskoop doen op de Loppis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog een tip: je kunt pan ook in de oven gebruiken voor bijvoorbeeld een tarte tatin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog meer reden om op zoek te gaan naar zo'n pannetje of we moeten eigenlijk zeggen een skillet. Van wie krijg ik deze tip?

  BeantwoordenVerwijderen