zondag 24 mei 2015

We zijn er weer

De tweede zomer in Undenäs. Vrijdag moest Gerrit nog tot 17.00 uur werken, ik had de middag vrij gepland. De auto hadden we donderdagavond al ingepakt zodat we om 18.00 uur konden vertrekken.
We hebben snel gereden, er was relatief weinig vrachtverkeer op de weg. Waarschijnlijk omdat dit het  Pinksterweekend is. 12.00 uur na vertrek komen we aan bij ons huis, we kunnen nog net eventjes slapen.
Met ons huis is alles wel, het is net alsof we niet weg zijn geweest. Dat is prettig, we kunnen zo weer verder leven. Na het ontbijt en een wandeling met de honden en een bezoekje aan Monica's ICA begin ik maar met het plafond in de woonkamer. Ik heb echt zin om de woonkamer lekker op te knappen. Thuis hadden we al muurverf en plafondverf gekocht en verf voor de kozijnen heb ik hier nog staan.
Het plafond lijkt op het plafond in de eetkamer. Daar is een spanplafond aangebracht dat we vorig jaar succesvol geschilderd hebben. Het plan is om zo ook het plafond in de woonkamer aan te pakken. Dus ik begin met afsteken van de oude verflaag. De oude muurverf wil goed loslaten maar de kwaliteit van het plafond is slecht. Het heeft al diverse reparaties ondergaan, bovendien ziet het doek er heel anders uit dan in de eetkamer. Vandaag heb ik het afsteken klaargekregen.
Wat ik een beetje raar vindt is dat ik geen frame voel onder het doek. Overal kan ik tegen en harde onderlaag aandrukken.


Wanneer ik klaar ben met afsteken kijk ik voorzichtig bij het gat van de lamp of ik de ondergrond kan zien. Ja hoor ik zie hout.
Gerrit was inmiddels buiten aan het maaien, het was vandaag prachtig weer. Ik roep hem bij het plafond en zeg dat ik klaar ben met afsteken en dat ik even iets wil overleggen.
Samen kijken we voorzichtig naar de houten onderlaag. Die kun je de hele kamer door voelen. Samen besluiten we het doek eraf te halen.
Ik steek erdoor heen, wat heel gemakkelijk gaat en trek eraan en wat blijkt.... Het is een dunne kartonnen laag, een soort dik behang. In repen kan ik het eraf scheuren. Zo wordt Gerrit deze keer betrokken bij mijn project. Want nu moeten de plinten ertfgetrokken en de spijkers eruit getrokken en dat is mannenwerk. We zijn er de hele middag mee bezig.  Op deze manier wordt de woonkamer nog een heel groot project want nu moeten we er een nieuw plafond in zetten. Gips denk ik net als de overloop. Terwijl Gerrit met de plinten bezig was heb ik verder het kozijn geschuurd en een dubbel raam. Aan het einde van de middag heb ik dat nog in de grondverf gezet. Morgen werken we verder aan onze woonkamer.
6 opmerkingen:

 1. Jimme binne direct alwer drok oan de slag sjoch ik al. Er wurd alwer hurd wurde. Succes maai de wenkeamer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een hele klus! Jullie gaan hopelijk toch nog een beetje van jullie vakantie genieten? Succes ermee en tot binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoor we genieten nu al volop. Klussen is leuk zeker al je een mooi resultaat krijgt. We hadden steeds al zin om met de woonkamer aan de slag te gaan. In Nederland al veel spullen gekocht hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat jim der wer binne. Sels hie ik tink even een dei restig oan dien, mar it wurket by jim wat oars fansels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja... it wie fansels ek nog wat yn e hobbel fanwege de jetlag

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt dus weer een lekkere doe-vakantie.
  Ben nu al benieuwd naar het eindresultaat.
  Succes in ieder geval

  BeantwoordenVerwijderen