dinsdag 30 december 2014

Örebro

Zondag hadden we een rustige dag. Femke heeft zitten studeren, ze heeft straks na de vakantie een examen voor haar post HBO opleiding Bouwfysica, wij, Gerrit, Henk, Chang en ik, zijn 's middags eventjes naar Askersund gereden. Het was daar erg koud - 15 C. Daarom hebben we na een korte wandeling langs het meer en door het stadscentrum, in een klein en heel gezellig restaurantje een kop warme chocolademelk gedronken met wat lekkers erbij. Daarna door het mooie Tiveden National Park weer naar huis gereden. Wat is de wereld mooi momenteel met dit winterse weer het is echt een cadeautje om Zweden zo in de winter te beleven.Maandagmorgen bij het wakker worden was het nog steeds erg mooi buiten. Een blik door ons keukenraam laat dit plaatje zien. Het zijn onze achterburen (een prehistorische begraafplaats). Voor in de tuin ziet het er zo uit. De takken van de meer dan 100 jaar oude beuken zijn bedekt met rijp.
Maandag was er bij de jeugd behoefte aan wat meer prikkels dan de rust hier te bieden heeft. Onder het ontbijt hebben we besloten vandaag naar Örebro te gaan. Vorig jaar zijn we daar ook een aantal keren naartoe gereden echter dan vooral voor het halen van materiaal en kwamen we niet verder dan Bauhaus en Ikea. Nu dus de binnenstad. Onderhand was het wel 24 jaar geleden dat we daar voor de laatste keer waren geweest, ik was toen zwanger van Suzanne. Örebro is een mooie stad de op 5 na grootste van het land en heeft 140.500 inwoners. De stad is in de periode 2005 tot 2010 wel 40% in bevolkingsgroei toegenomen.
Midden in de stad zie je het markante kasteel.Het slot van Örebro is een kasteel in de Zweedse stad Örebro. Het is gebouwd op een eiland in de rivier Svartån. Over hoe oud het kasteel is, is niet veel bekend. Men weet dat er in 1300 een fort is gebouwd op het eiland, waarschijnlijk door Magnus Eriksson. Het fort werkt als de residentie van de gouverneur van de gemeente Örebro. Het kasteel is sinds 1935 een nationaal monument. (Wikipedia)
Op het stortorget staat deze Kerstbok
Nu we toch wat tijd hadden om te winkelen probeerde we Henk zover te krijgen hier zijn trouwpak te gaan kopen. Wij gingen daarvoor al eens een aantal winkels binnen. Henk zag het echter niet zo zitten om met 7 personen de keuze voor zijn trouwpak te maken. Hij heeft het nog even uitgesteld. Wel heeft hij nog een aanschaf gedaan voor zijn nieuwe X-box. We kunnen nu behalve dansen met de X-box er ook mee sporten. Louis doet elke avond een flinke workout, hij weet van geen ophouden en komt geheel bezweet weer beneden (het gebeuren met de X-box vindt plaats in de allrum of de overloop zoals wij het zouden noemen). Hij moet dan even in zijn pyamabroek buiten in de kou (-15 C) staan om af te koelen.
Gerrit bedacht dat we deze dag af zouden sluiten met een etentje bij de Thai in Karlsborg. Wat bleek toen we daar aankwamen.. de Thai was gesloten, blijkbaar is maandag niet de meest drukke dag voor de Thai in Karlsborg. Jammer doch niet getreurd zijn we daarom maar doorgereden naar de Sibylla en hebben we hier friet met hamburger gesnackt. Ook lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten