zondag 7 september 2014

De Esdoorns en Jonköping

Op de erfscheiding aan de achterkant van ons huis staan vier heel oude en grote Esdoorns.  Ze zijn wat verwaarloosd en zien er enigszins verwilderd uit. Al een tijdje zitten Gerrit en ik ernaar te kijken en filosoferen we over hoe we ze het beste weer een beetje tot ordentelijke bomen kunnen snoeien. Een eerste gedachte was er een boomchirurg bij te halen, echter hoe kom je daaraan. Vrijdagavond hebben we de ladder eens tegen een van de bomen gezet en zijn we met de beugelzaag gaan zagen. Nou…. dat valt nog niet mee. De takken zijn behoorlijk dik en dat betekent flink zagen. Eerst op een halve meter van de stam en na het afvallen van de tak het restant afzagen bij de stam om de wond zo klein mogelijk te houden. We zagen om beurten een stuk. Zo komt er een enorme hoeveelheid hout naar beneden. Dat leggen we te drogen en dat kunnen we op een later moment wel eens opstoken in de haard. Zo ontstaat onze eerste houtvoorraad. We snoeien de boom nu, in september, omdat we hebben gelezen dat snoeien in het voorjaar voor de Esdoorn niet een goede tijd is. Er staat dan heel veel druk op de sapstroom in de schors en de boom zou dan teveel gaan 'bloeden'.



Gisterochtend, zaterdag dus, zijn we naar Jonköping gereisd. Onze bestemming was Huskvarna, dat ligt tegen Jonköping aan. Daar hadden we een bed gekocht op Blocket. Jonköping is een mooie stad met een prachtig stadscentrum. We hadden niet erg veel tijd en hebben voor nu slechts een korte scan kunnen doen van de stad. Later gaan we nog eens meer uitgebreid de tijd nemen om deze stad te verkennen.

Overigens kwamen we voor het Blocket bed bij een heel vriendelijke man terecht. Hij vertelde ons dat hij en zijn vrouw gingen verhuizen van een groot huis in Huskvarna naar een appartement, midden in het stadscentrum van Jonköping. Daarom moest het bed weg, ze gingen kleiner wonen. Vroeger was hij werkzaam geweest in Brussel bij de EG. Hij vertelde ons dat hij vaak naar Amsterdam moest voor zijn werk en dat zijn dochter daar ook een jaar had gewoond. We kochten het bed en de bij behorende matrassen en de nachtkastjes en een boekenplank voor 500 kronen. ongeveer 60 euro. Daarna zijn we naar de IKEA gegaan en hebben we nieuwe kussens en dekbedden, lakens en slopen aangeschaft. Zo hebben we nu alle vier de slaapkamers van ons huis ingericht. Wanneer we hier met kerst met z'n allen zijn is er voor iedereen een plekje; dat geeft mij een rustig gevoel.

2 opmerkingen:

  1. Het huis is dus nu helemaal ingericht zeker.
    Het is allemaal zo mooi geworden.
    Ga je de kerstversiering ook al vast ophangen??
    Dan is het huis alvast kerstproof :)
    Geniet de laatste paar dagen nog maar even lekker van het mooie na-zomerweer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rond de Kerstdagen nog maar eens naar Jonkoping te kijken. Dat lijkt mij ook wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen