zondag 24 augustus 2014

Plafond

We hebben in de matsal of eetkamer-achterkamer een plafond dat helemaal afbladdert. Dit komt omdat het een spanplafond is. Een spanplafond is een rond een frame gekrompen doek dat een naadloos plafond geeft. Het doek is van kunststof, een soort vinyl.
Ons planfond heeft de kleur van een melkgelakte parketvloer. Dat is donker voor een plafond. Daarom is het waarschijnlijk door de vorige bewoners wit gesausd. Echter,  een spanplafond beweegt mee met de luchtdrukverschillen die ontstaan wanneer je bijvoorbeeld een deur sluit, maar ook door bijvoorbeeld de temperatuurwisselingen. Daardoor is de muurverf geknapt en bladdert het nu af. Het is geen gezicht.
We hebben heel lang gezocht op internet om er achter te komen of je het planfond kunt overschilderen. We hebben ook aan speciaalzaken op het gebied van spanplafonds informatie hierover opgevraagd. Overal kregen we te horen dat het niet overschilderbaar is.
Nu zijn we gisteren naar een speciaalzaak in verven geweest in Leeuwarden. Daar vonden we een acryl muurverf die een soort plastic laag geeft, dat flexibel blijft. Deze hebben we aangeschaft. We gaan het plafond nog een kans geven. Dit betekent eerst helemaal afkrabben (hoop dat dit lukt) en daarna met de nieuwe verf overschilderen.
Wanneer we straks daar zijn zal ik een foto plaatsen van ons plafond in de huidige staat. Wens me maar geluk met deze klus, het zal een heel werk zijn om het weer netjes te krijgen.1 opmerking: