zondag 31 augustus 2014

Het plafond in de matsal


Project plafond…
Op de onderstaande foto's kun je zien hoe ons plafond eruit ziet. Het is een gespannen plafond, dat wil zeggen dat het flexibel is en van een kunststof gemaakt. Een soort zeil. De originele kleur is nog triester een soort  van grijze kleur met lichtere vlammen; grijs met melkwit of melkgeel beter gezegd.  De vorige bewoners, Gunter en Britta (op de u moet nog een umlaut maar die kan ik niet vinden op het toetsenbord), hebben het plafond met muurverf wit gesausd. Dat is ook goed te zien op de foto's. Echter het plafond beweegt overdag door temperatuurswisselingen en drukverschillen in de kamer en in de witte muurverf ontstaan barsten en er brokkelen stukken vanaf.Lang hebben we nagedacht wat met met het plafond moeten gaan doen. Eruit halen en vervangen door een gipsplafond of kijken of er een balkenplanfond onder zit en of dit bruikbaar is of onderzoeken of het spanplafond overschilderbaar is. Dit laatste hebben we onderzocht. Alle deskundigen zeggen dat een spanflafond niet overschilderbaar is. Dat zou een gedwongen keuze voor een van de andere opties betekenen.
In de weken voorafgaande aan ons verblijf hier hebben we intensief internet afgestruind om meer informatie te vinden. Zo kwamen op op acrylverf. Kunstenaars gebruiken dit ook wanneer ze op doek schilderen. Acrylverf blijft flexibel en scheurt niet.
In Leeuwarden zijn we naar een speciaalzaak geweest en ja hoor… die had acryl muurverf. Een monster hiervan was aangebracht op doek en wij konden zien dat de verf niet knapt op het doek. Het is een soort flexibele coating.  Die verf hebben we nu gekocht.
Dit betekent de oude verflaag eraf krabben, met een plamuurmes, centimeter voor centimeter en niet door het doek heen steken.

Na anderhalve dag krabben ben ik zo ongeveer op de helft.
En wat doet Gerrit dan……
Ja daarover kan ik het meeste niet zeggen. Hij is op een CIA achtige manier bezig ons alarm te installeren. Hij moet programmeren en sensoren ophangen met glasbreekgeluiden, camera's ja alles high tech!

Voorafgaande aan de planfond werkzaamheden, zijn Gerrit en ik eerst naar de loppis van Håkan en Lotte geweest. Håkan en Lotte wonen in Forsvik en Håkan beheert daar de overnachtiingplaats bij de sluis en Lotte heeft er een winkeltje, Knop 5, en ze runden een B& B. Ze hebben een ander huis gekocht en stoppen nu met Skona Rum de B&B. Gisteren en vandaag hebben ze utförsjäljning van 10.00 tot 17.00 uur. Alle kamers moeten leeg. Wij gingen zaterdag. 10.30 uur was het er al verschrikkelijk druk. We wilden graag bedden kopen maar die waren bijna allemaal al verkocht. Gelukkig was er nog een te koop en die hebben we meegenomen. Verder nog een leuk ladenkastje en wat dingetjes voor aan de wand en nog een salontafel gekocht.

1 opmerking:

  1. Drok, drok druk........
    Jimmebinne mar wer hurd oan it wurk hear.
    Op 'e nij in doe-fakânsje

    BeantwoordenVerwijderen