woensdag 4 juni 2014

Een paar dagen later….


Zondag hebben we Greetje naar Linköping gebracht. Dat was zo ongeveer 2 uurtjes rijden en vergelijkbaar in duur met een ritje Dokkum Schiphol. Hier was het echter een veel leuker tochtje dat ons voor een groot deel langs het Vättern voerde. Het was een leuke start van de vakantie zo samen met Greetje. Omdat we toch onderweg waren die dag hebben we er maar een 'utflykt' van gemaakt.In Askersund zijn we gaan wandelen. We waren daar nog niet eerder geweest en het is een leuk stadje dat prachtig gesitueerd is aan het Vättern. We hebben daar ook een lekkere pizza gegeten. Om een uur of 18.00 waren we thuis en hoefde er niet meer gekookt te worden. Daarom hebben we nog wat in de tuin gewerkt. We zijn gestart met het fatsoeneren van de oprijlaan van ons huis. We ontdekten dat onder het gras nog `kantsten`zit. Dus uitsteken maar. Het is een heel werk en het wordt er ook erg mooi van.  Het is de bedoeling dat we `röd grus` laten komen en dit op de oprit laten storten.


Maandag was het heel mooi weer en zijn we verder gegaan met klussen. Gerrit heeft met zijn nieuwe trimmer alle kantjes gemaaid en ik ben begonnen met het afschilderen van de kelderdeur en heb daarna de zijmuren met betonverf afgeschilderd. Zo is de kelderuitgang nu klaar.

Daarna ben ik begonnen met het schilderen van de altan. Die is nu bruin en we vinden hem somber en niet zo passen bij het huis. De altan is opgenomen in ons vijf jarenplan. We willen graag een nieuwe die ook wat groter is en meer beschutting geeft echter voor het zover is knappen we hem eerst op. De binnenkant schilder ik eerst. Alle balken worden wit en alle planken worden rood (dezelfde kleur als de deur van de kelder). Dan past het mooi bij elkaar. Het is een heel werk en moet ook precies gebeuren. Voordat ik aan de slag kon heeft Gerrit de altan schoongespoten met de hogedruk spuit. We zijn wel tot 11.00 uur in de avond aan de slag geweest.

Gisteren, dinsdag dus, was weer een heel andere dag. In de kelder stonden alle dozen die we hadden gebruikt voor de verhuizing. Al die spullen moesten we naar de stort brengen. Dat verliep prima. De stort is in Karlsborg, dat is hier 16 km vandaan. Het is een groot terrein met allemaal containers waar met grote borden opstaat wat waar in moet. Midden op het terrein staat een soort kantoor of kantine ook gemaakt van containers met daarvoor een grote altan waarop oude meubels stonden die door mensen naar de stort zijn gebracht en waarop het personeel kon zitten. Het was een prachtig gezicht. Het ging er allemaal erg gemoedelijk aan toe.
Daarna zijn we naar huis gereden om onze aanhangwagen te parkeren en daarna door naar Töreboda. Daar zijn we als eerste naar de bank geweest om daar onze passen te halen. Dat is nu allemaal klaar en leuk was dat ik het allemaal in mijn beste Zweeds kon doen. (Mijn beste Zweeds is nog niet zo geweldig hoor dus dat was een hele uitdaging voor me). Daarna hebben we een kopje koffie gedronken met een stukje taart erbij en toen dat op was zijn we naar een loppis gegaan. Daar heb ik nog twee leuke dingetjes gekocht. Een verzilverd schaaltje en een nikkelen theezeefje en beide nog in de originele verpakking. Heb het even op de foto gezet.
Na de loppis hadden we de onderneming van het `grus`. In de XL bygg heb ik gevraagd hoe we aan grus konden komen en kreeg ik het adres van Person akeri. Dat blijkt een woonhuis te zijn waar ik een vrouw aantrof met haar handen in het brooddeeg, aan wie ik moest uitleggen dat ik graag grus wilde hebben en hoe dat verder in zijn werk ging. Ze vertelde me dat we eerst naar een terrein moesten waarop verschillende soorten grus waren gestort om te kiezen wat we willen hebben. Daarna weer terug naar haar om de bestelling op te geven. Zo gezegd en zo gedaan. We hebben mooi grus uitgezocht en dat komen ze als het goed is volgende week brengen.

Gisteravond hebben we dan eindelijk ook onze slaapkamer ingericht. Ik had hem een aantal weken terug al helemaal opnieuw gesausd en geschilderd en gisteravond zijn we erin getrokken. Omdat we nog steeds geen gordijnrails hebben ontbreken de gordijnen nog maar voor de rest is het een mooi geheel geworden.


Zo nu ben ik weer helemaal bij, vandaag wordt weer een klusdag.


2 opmerkingen:

 1. Hey Mem,

  De Altan knapt mooi op sa. Sjocht er een stik ljochter ut. Goed bezig! Ik bin beneid naar it eindresultaat.

  Framgång, Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej hej Femke,

  De altan is een hiele put wurk maar wurdt wol mei de dei mooier. As der klear is lit ik it eindresultaat wol sjen. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen