maandag 30 juni 2014

Een dag met vele dingen….Gistermiddag zijn Suzanne en ik samen op stap geweest. Gerrit vond het wel leuk om wat kleine klusjes af te maken. Wij zijn naar de loppis geweest. Voor wie nog niet bekend is met dit fenomeen in Zweden….. Een loppis is een winkeltje of een kraampje op een markt waar gebruikte spullen te koop worden aangeboden. Je kunt er lekker sneupen en soms vind je leuke dingen. Suzanne en ik hoopten natuurlijk ook een paar leuke dingen te vinden voor het verder aankleden van onze allrum.
In de eerste loppis vonden we een leuke vaas, een miniatuur schilderijtje, twee Jie ceramische tegeltjes met 'Sveriges landskapsblommor', waarmee ik mijn verzameling tegeltjes kan aanvullen en een barometer. De tweede loppis konden we eerst niet vinden, na lang zoeken kwamen we deze per ongeluk toch nog tegen toen we hadden besloten weer naar huis te gaan. Het was een loppis bij een oudere vrouw aan huis (nu ik dit schrijf bemerkt ik dat ik voorzichtig moet zijn met deze betiteling daar ik zelf ook al een oudere vrouw aan het worden ben). Bij haar hebben we een mooie kandelaar gekocht, handgemaakt en afkomstig uit Dalarna en een puzzel van 6000 stukjes waarvan we natuurlijk hopen dat die compleet is. Het 'loppissen' was een groot succes, we zijn er helemaal enthousiast over geworden.
Hier zie je mijn verzameling Jie tegeltjes

Elke Zweedse provincie heeft zijn/haar eigen bloem. Hier zie je een lijstje:
Blekinge - ek (Quercus robur)
Bohuslän - vildkaprifol (Lonicera periclymenum) (deze zie je in de close-up)
Dalarna - ängsklocka (Campanula patula)
Dalsland - äkta förgätmigej (Myosotis scorpioides)
Gotland - murgröna (Hedera helix)
Gästrikland - liljekonvalj (Convallaria majalis)
Halland - hårginst (Genista pilosa)
Hälsingland - lin (Linum usitatissimum)
Härjedalen - mosippa (Pulsatilla vernalis)
Jämtland - brunkulla (Gymnadenia nigra)
Lappland - fjällsippa (Dryas octopetala)
Medelpad - gran (Picea abies)
Norrbotten - åkerbär (Rubus arcticus)
Närke - gullviva (Primula veris)
Skåne - prästkrage (Leucanthemum vulgare)
Småland - linnea (Linnaea borealis)
Södermanland - vit näckros (Nymphaea alba)
Uppland - kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Värmland - skogsstjärna (Trientalis europaea)
Västerbotten - kung Karls spira (Pedicularis sceptrum-carolinum)
Västergötland - ljung (Calluna vulgaris) (dit is de bloem van onze provincie)
Västmanland - mistel (Viscum album)
Ångermanland - styvmorsviol (Viola tricolor)
Öland - ölandssolvända (Helianthemum oelandicum)
Östergötland - blåklint (Centaurea cyanus)
Thuisgekomen konden we net even lekker theedrinken op de altan. Het tweede kopje moest binnen worden gedronken omdat de regen alweer met bakken uit de lucht kwam.
Hier zie je Suzanne al druk aan het puzzelen

Gisteravond kwamen onze lieve vrienden T & L bij ons langs. We hebben gezellig met z'n allen een lekker glas wijn gedronken en gegeten. Het was een reuze leuke avond. Ze hebben bij ons op de oprit gekampeerd en vanmorgen hebben we hen na het ontbijt uitgezwaaid. 

Na het opruimen van de ontbijtspullen zijn we naar de stort geweest om karton en plastic afval weg te brengen. Hiernaast zie je dat het personeel er een goed onderkomen heeft. Er staan een kapstok op de altan waar de werkkleding aan gehangen kan worden en een luie schommelstoel om even lekker uit te rusten. De stort is goed georganiseerd en we zijn er altijd snel klaar, de mensen zijn er vriendelijk en bij het wegrijden word je bedankt voor het scheiden van je afval.
Thuisgekomen zag ik dat de Hosta bloeit. Staat heel mooi zo naast de voordeur.
Vanmiddag zijn we met z'n drieën naar Mariestad geweest. Bijhet passeren van Töreboda zijn we daar eventjes uitgestapt om ook daar naar de Antikt/Loppis te gaan. Dat was echt een pakhuis vol met spullen echter het was erg duur en we hebben er niets gekocht. In Mariestad hebben we in een trendy restaurantje een lunch genuttigd. De 'räksmörgås' was erg lekker. Daarna nog even door het stadje wandelen, wat winkeltjes bijkijken en weer naar huis.
Toen we aan het einde van de middag thuiskwamen scheen de zon en dat was een goed moment om het gras te maaien. Dat leek Suzanne ook wel een uitdaging. Drie uur lang heeft ze als een volleerd grasmaaier, hard gewerkt in de tuin en al ons gras gemaaid.
We ontdekken ook steeds nog nieuwe dingen. Zo zag Gerrit tijdens het in de tuin werken dat de vlaggenmast in 1922 is geplaatst. De datum staat in het beton waarin de vlaggenmast verankerd is.

Wat leuk was is dat Gunter nog even langskwam om te kijken wat wij in onze vakantie allemaal hadden gedaan. Hij vond het pad en de balustrade prachtig. We hebben hem ook nog ons huis van binnen laten zien. Binnenkort gaan wij naar hen toe, met een lekkere fles wijn.

5 opmerkingen:

 1. De tegeltsjes binne no een 'spaar-ze-allemaal' project wurden, sa lyket my. Noch santjin te gien... Trouwens, Gurbe hat nog een ynteressante fraach oer de tegeltsjes in it bericht fan hjuster. Dat antwurd benijt my ek wol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ha Gurbe fan een antwoord foarsjoen. Jah …. Watze wie en pittige hoanne! Hy is hwat sneu oan syn ein kommen.

   Verwijderen
 2. dochs noch in bytsje wier fakânsje dus
  en wat bin dot moaie tegeltjsesis de wand grut genôch foar 25 stiks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tink om de haadletters, de spaties en de interpunctie. Dat leest wat nofliker fuort.

   Verwijderen