dinsdag 8 april 2014

De aanloop 2...

Behalve de designs Deense fauteuils hebben we nog meer gekocht op Marktplaats.


 Zo richten we ons huis straks in met allerlei spulletjes waar een verhaal bij zit. Een aantal verhalen zal ik nu vertellen.
Hiernaast zie je een van de vier eethoekstoelen die ik heb gekocht in Oenkerk. Het zijn handgemaakt eiken stoelen en ze waren in kersen gelakt, donker dus. We hebben alle stoelen kaalgeschuurd, ja zelfs geprobeerd te logen maar dat was absoluut geen succes. Het eiken werd er helemaal zwart van en het heeft weken schuren gekost om de stoel weer toonbaar licht te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukkig toch gelukt.

Hiernaast zie je een regulateurklok.

Voor 40 euro gekocht van iemand uit Best. Dat ligt vlak bij Eindhoven en daardoor kon Louis hem mooi ophalen. Toen ik hem kreeg bleek dat de wijzerplaat voor de helft verdwenen was, weggepoetst misschien. toen ik de rest van de klepel en de wijzerplaat schoonmaakte verdween ook de andere helft van de wijzerplaat. Omdat een klok zonder cijfers niet zoveel is heb ik hem naar Jitze Talsma in Giekerk gebracht, dat is een klokkenmaker. Die was direct enthousiast
over de klok. Een Art Deco regulateur en een mooi exemplaar zo vertelde hij. De wijzerplaat heeft een mat zilveren laag gekregen omdat het waarschijnlijk origineel ook zo is geweest en de nieuwe cijfers zijn erop gekalligrafeerd. Dat kostte met elkaar 100 euro dus al met al is het een kostbare klok geworden en een heel mooie met een prachtige slag.


Hier zie je een antiek dienblad. De rand is verzilverd en het blad is van keramiek, echt heel erg mooi en helemaal gaaf. Ook op marktplaats gevonden maar wel duur hoor. Ik heb er geloof ik wel 100 euro voor gegeven. Ik ben er heel blij mee!
Deze kast komt uit Leeuwarden. Het is een donker eiken kast met drie deuren en 3 lades. Ik heb er 50 euro voor gegeven en dat is echt niet duur voor deze kast. Gerrit en ik hebben hem samen opgehaald met de kar van Willem, onze buurman. Op de kast zie je twee kandelaars staan. Ook die komen uit Leeuwarden, ik heb zo voor 10 euro gekocht en ze staan erg chique op de kast. Je ziet ook nog een ander antiek dienblad staan met blauw keramiek. Dat heb ik via marktplaats gekocht van iemand uit Noord Holland. De vrouw van wie ik het kocht vertelde me dat het van haar moeder was geweest.

Een topstuk van marktplaats is de hangoortafel van oud grenen. Gekocht van iemand uit Haren. De tafel verkeerde in een slechte conditie. We hebben geprobeerd hem te logen maar zoals bij de stoelen al aangegeven mislukte dat volledig. Dit experiment maakte dat we er nog meer werk van hadden om de tafel weer mooi te krijgen. Maar dat is gelukt. Het tafelblad heb ik helemaal mooi afgeschuurd en eerst in de witte olie gezet, om verkleuring tegen te gaan en daarna nog een keer of drie in de blanke olie. Het onderstel van de hangoortafel hebben Gerrit en ik blank geschuurd waarna ik het in de witte was heb gezet met daarover een laag olie. Dat staat heel erg mooi. De vier eiken stoelen komen erbij te staan. Voor in de keuken.
Hiernaast zie je een koffiepot. Het is wat een bijzonder verhaal wat erbij hoort. Vroeger was ik veel bij mijn pake en beppe in Grou (Fr). Mijn beppe hield erg van porselein. ik mocht bij haar wel eens met een kinderserviesje spelen. Later na haar overlijden kreeg ik de restanten van dit kinderserviesje. Drie kopjes met schoteltjes. In mijn zoektocht naar serviezen kwam ik het servies tegen waar deze koffiepot een onderdeel van uitmaakt. Laat het nu precies hetzelfde servies zijn dan het kinderserviesje van mijn beppe. Ik kon het niet nalaten om het te kopen, al was het wel erg duur. Ik geloof dat ik er 235 euro voor heb gegeven. 


De bufetkast is 100 jaar oud. Ik heb hem gekocht van een echtpaar in Midelstum Groningen. Kosten 90 euro. De kast is schittert Art Deco slijl en hij past precies bij de regulateurklok. De glaasjes zijn gekant geslepen en nog helemaal heel en oorspronkelijk. Ook de spiegels zijn goed. Er staan twee porseleinen vaasjes bovenop. Dat zij kopievaasjes van stukken uit  paleis Het Loo. Een beetje voor de chique dus. Verder staat op het blad nog een heel klein miniatuur dienblaadje, ook verzilverd en met blauw porselein. Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om een kleintje te kopen maar de maten van het dienblad stonden verkeerd benoemd op marktplaats. Ik heb daarom nog wat korting gekregen op het dienblad. Ik geloof dat het me nu 49 euro heeft gekost. Het staat heel leuk zo op deze kast.


Hier zie je een foto van de pendule klok ook Art Deco stijl. Ik heb hem in Drachten gekocht van heel aardige mensen wiens moeder net overleden was. Zij waren het huis aan het leegruimen en ze verkochten de pendule. Hij was erg donker van alle was waarmee hij gepoetst was. Ik heb de kast helemaal geschuurd en de wijzerplaat schoongemaakt en de kast in de blanke bijenwas gezet. De klok is heel mooi geworden. Het is een bijzondere klok, hij slaat namelijk op het volle uur 13 keer. Nu wonen wij in Undenäs op nummer 13 dus dat vinden we niet erg. Het is alleen wel wat lawaaierig wanneer en de regulateur en de pendule tegelijkertijd slaan. Dan ben je wel wakker om 12.00 uur.Op deze foto zie je ons bankstel. Het is gekocht van mensen in Nijkerk. Ik heb er 300 euro voor gegeven. Het bankstel is helemaal prima, er mankeert niets aan en het zit goed. Hier kunnen we heel wat luie uurtjes op doorbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten